Logotype

 

 

 

Huru göra sin egen Drömfångare...

 

Nästan alla vet numera vad en Drömfångare/Dreamcatcher är. Jag har hört äldre damer berätta för sina små barnbarn vad de är och gör, jag har hört äldre farbröder förklara "att de aldrig sovit så gott, sedan de skaffat sig en drömfångare". De görs i tusental på Filippinerna numera och säljs på varenda marknad.
Jag gör dem också  -  inte i tusental, och varenda en olik den andre...
Legenden om Dreamcatcher kommer ursprungligen ifrån...tja, där går åsikterna isär. Många stammar vill ta åt sig äran att ha ursprungsidén till Dreamcatchern  -  men eftersom jag är fanatisk anhängare av de olika prärieindianerna så tror jag att Dreamcatchern kommer därifrån...
En Dreamcatcher hängs ovanför barnens sovplats. Alla drömmar går igenom den  -   de onda drömmarna fastnar i nätet, medan de goda går igenom och droppar från fjädrarna på Dreamcatchern ned till barnet under. Så enkelt är det. Då och då måste Dreamcatchern tas ut i solljuset, så att alla onda drömmar som fastnat bränns bort.Ursprunglig drömfångare

Gör din egen Dreamcatcher! Det är inte särskilt svårt, och du behöver inte mycket material eller konstiga verktyg. Ursprungligen var Dreamcatchern av en handflatas storlek, gjord av en tunn rot eller gren som flätats ihop till en cirkel (nåja...). Nätet var gjort av sentråd, med en pärla eller sten som symboliserade spindeln, och från det lilla hålet i mitten på nätet (där de goda drömmarna slinker igenom) hängde strax under nätet 1-3 sammanbundna fjädrar.
Under tidens gång har utseendet förändrats, och de kan numera se ut lite hur som helst  -  storleken kan variera från några centimeter upp till en halvmeter, fjädrar kan finnas i mängd, nätet kan göras i två plan (så två drömfångarcirklar sitter ihop vinkelrätt mot varandra) osv.
Så du behöver en stomme  -  antingen en ihopflätad rot eller gren, eller en tunn metallring som du lindar med skinn. Du behöver sentråd  -  är svårt att jobba med och dyrt, så använd falsk sentråd eller tandtråd. Längden bör vara minst sex gånger omkretsen på stommen. Är inte tråden vaxad, så gör gärna det eftersom det gör arbetet lättare.  Du behöver en pärla eller sten som spindelsymbol, och du behöver några fjädrar. Du behöver också lim, och kanske litet rött filttyg att linda runt fjädrar och tråd.
Då kör vi!

Först gör du en upphängningsögla.
Sedan gör du den första bågen en bit från öglan  -  "en bit från öglan" är ett avstånd som beror på hur stor ringen är. Gör du t.ex. åtta bågar skall de vara på samma avstånd från varandra, och den sista bågens avstånd till öglan skall vara ca hälften av avståndet mellan de övriga bågarna. Litet trixigt det här  -  du kan få flytta bågarna några gånger för att det skall bli jämnt och snyggt och därmed göra också hela nätet jämnt och snyggt.
Dra åt varje båge när du fått den på rätt ställe (håll fast med några fingrar), och gå varvet runt.
Tillverkningsskiss 1
Nästa varv fortsätter på samma sätt. Bågen läggs mitt på föregående tråd, och dras åt för att sedan gå vidare till nästa "trådsträcka"  -  här behöver du nog hålla med tumme och pekfinger för att hålla det hela på plats. När du drar åt tråden och drar vidare, drar du också ut mitten på den tråd du gjort bågen runt och nätet blir vackert och jämnt.
Observera hur tråden dras i bågarna  -  det är ett enkelt sätt att få dem att "låsas" i rätt läge. Är tråden vaxad underlättar det "låsningen".
Tillverkningsskiss 2
Så här fortsätter du, varv efter varv. Glöm inte sätta in pärlan eller stenen på valfri plats!
När du har gjort så många varv, att du bara har ett litet hål på ca 1 cm, fäster du tråden genom en knut. Denna öppning är viktig  -  utan den kan inte de goda drömmarna komma igenom!
Nu har du förhoppningsvis en trådbit som hänger ned från mitten. Kapa den 2-3 cm under bågen, limma fast 1-3 små fjädrar.
Runt limningen kan du lägga litet rött filttyg och några varv tråd, eller så lindar du bara ett lager med sentråd.
Klart! Nu har du gjort en alldeles egen Dreamcatcher att hänga ovanför barnens sängar!
Har du inga barn, så är det bara att ordna det också  -  men vi tror att Dreamcatchern fungerar även på vuxna...
Tillverkningsskiss 3
Gör du dig till, hänger på litet extra skinnsnoddar, litet mer pärlor och litet mer fjädrar  -  då kan det bli så här.

Vill du se mer av drömfångare  -  och en hel del annat  -  så går du vidare till mina sidor om autentiskt indianhantverk eller egendesignat indianhantverk!

Utsmyckad drömfångare

 

STARTSIDA : INDIANER : DRÖMFÅNGARE : HOPI-PROFETIOR : CHIEF SEATTLES TAL : BIOGRAFIER : STAMKARTA
KNIVAR/HORNGRAVYR
VÄSKOR/KLÄDER : AUTENTISKT INDIANHANTVERK : EGENDESIGNAT INDIANHANTVERK
SMYCKENDIVERSE HANTVERKGÖRA SJÄLV?PRESENTKORT : SKINN/LÄDER
  HORNGRAVYR/SCRIMSHAW : SMIDE : EVENEMANG :  ORDBOK : SKRYTSIDA
BILDGALLERI I : BILDGALLERI II : BILDGALLERI III
VEM ÄR JAG? : KÖPEVILLKOR : LÄNKAR : E-MAIL

horizontal rule

© www.klockaretorpet.com 1999-2010
E-post: thomas@klockaretorpet.com